Warzywa po niemiecku to podobna grupa słówek co owoce. Mają podobne cechy, trafiają do podobnych odbiorców i wzajemnie się uzupełniają. Warzywa to podstawa zdrowej diety. Są bogate w witaminy i składniki odżywcze, które są niezbędne do poprawnej pracy naszego organizmu. Coraz większą popularnością cieszy się wegetarianizm. Wegetarianie rezygnują z mięsa i żywią się w większości warzywami. Jeśli jesteście zainteresowani taką dietą to koniecznie musicie znać nazwy jak największej liczby warzyw. Zobacz również: Jedzenie po niemiecku i Owoce po niemiecku.
Warzywa po niemiecku
die Kartoffel – ziemniak
die Artischocke – karczoch
der Spinat – szpinak
der Kohlrabi – kalarepa
die Pore – por
der Mais – kukurydza
die Petersilie – pietruszka
die Bohne – fasola
die Gurke – ogórek
die Brokkoli – brokuł
der Rosenkohl – brukselka
die Zucchini – cukinia
die Sellerie – seler
der Paprika – papryka
die Tomate – pomidor
der Kurbis – dynia
der Pastetenkurbis – kabaczek
der Schnittlauch – szczypior
der Dill – koper
der Salat – sałata
der Rotkohl – czerwona kapusta
der Knoblauch – czosnek
der Meerrettich – chrzan
der Blumenkohl – kalafior
der Kohl – kapusta
das Radieschen – rzodkiewka
die Saubohne – bób
der Spargel – szparag
die Zwiebel – cebula
die Erbse – groch
die Rube – burak
Film z wymową – warzywa po niemiecku
Powyższa lista zawiera wszystkie najpopularniejsze warzywa po niemiecku. Spotkamy się z nimi w sklepach i przepisach. Warzywa po niemiecku to bardzo praktyczna grupa słówek. Warto ją znać z kilku powodów. Jednym z nich jest to, że używamy tego słownictwa codziennie – podczas rozmów, przy okazji robienia zakupów czy przygotowywania posiłków. Może również przydać się w restauracji, aby zrozumieć listę składników, z których przygotowana będzie nasza potrawa.
To już wszystko co musisz wiedzieć z tematu warzywa po niemiecku. Jeśli artykuł okazał się przydatny, kliknij przycisk „Lubię to!”